2 min. leestijd

Hoe werknemers effectief geïnstrueerd worden met de Hololens 2

Giga bedrijven zoals Microsoft, Apple en Google blijven miljarden investeren in het doorontwikkelen van slimme brillen. Waaronder het paradepaardje van Microsoft, de Hololens 2, een van de krachtigste brillen op de markt.

De rekencapaciteit van de bril maakt het mogelijk om afstanden in te schatten. Hierdoor kunnen virtuele 3D objecten letterlijk in de echte wereld worden weergegeven. Een gebruiker kan om een 3D object heen lopen zonder dat het object beweegt. De bril herkent ook handposities en oogposities, waardoor het apparaat intuïtief en gemakkelijk te bedienen is.

Maar waarvoor wordt deze bril gebruikt? Zoals de titel al aangeeft: ‘Om werknemers te instrueren’. Door 3D weergaven te presenteren in de realiteit wordt communicatieruis tussen een mens en zijn taak voorkomen. Waar voorheen teksten, afbeeldingen of video’s dienden als instructie middelen is er nu de Hololens 2.

Hololens2-Werkinstructies

Een Virakle medewerker gebruikt de Hololens 2 om 3D hologrammen van werkinstructies te projecteren op de werkvloer.

Hololens2-Virakle

Industrie & Bouw

De Hololens 2 kan assisteren bij alle processen waarbij werknemers complexe werkzaamheden moeten uitvoeren. Voorbeelden zijn: assembleren, inspecteren, onderhouden, bedienen van een machine en hulp op afstand.

Voorbeelden

Hulp op afstand

Zo heeft ASML de Hololens 2 ingezet om hun schaarse experts in tijden van corona virtueel ter plaatse te krijgen. De experts keken door de ogen van hun klanten en maakte real-time aantekeningen (bijv. pijlen, cirkels en tekst) op hun schermen die bleven kleven aan de klant zijn machines. Hierdoor konden ze effectief samen een service actie uitvoeren en dat allemaal honderden kilometers van elkaar vandaan. Niet alleen heeft het een positieve impact gehad op de bedrijfs portemonnee door de vliegkosten die bespaard werden, maar ook op het welzijn van de medewerkers, omdat zij niet urenlang in een vliegtuig hoeven te zitten.

Assemblage

Airbus heeft 40 jaar gedaan over het bouwen van 10.000 vliegtuigen. De komende 20 jaar willen zij dit verdubbelen naar 20.000. Om dit doel te bereiken zijn ze verplicht om hun werknemers effectiever en efficiënter te laten werken. De Hololens 2 draagt hieraan bij door informatie en instructies toegankelijk weer te geven zonder handen te gebruiken. Daarnaast faciliteert de bril ook als een trainingsmethode die anders tonnen kost door het aanschaffen van trainingsmateriaal. In totaal hebben zij maar liefst 300 toepassingen voor AR vastgesteld. Zij verwachten hun complexe montage processen te versnellen met 30%, en hun ontwerpvalidatie tijd met 80% te verminderen.

Lees meer over assembleren met AR in ons e-boek

  Zorg (pilot)

  De Hololens 2 wordt gebruikt om zorgverleners te ondersteunen bij chirurgische ingrepen. Met de bril hoeft de chirurg zich alleen te focussen op het uitvoeren van de procedure en de patiënt, dit kan doordat alle informatie binnen zijn gezichtsbereik weer wordt geven. Daarnaast wordt de technologie ook ingezet voor medicinale educatie.

  Voorbeelden

  Trainen van personeel

  Pearson heeft de applicatie Holopatient ontwikkeld. Met Holopatient worden gestandaardiseerde patiëntervaringen aangeboden voor medicinale educatie, verplegers educatie en paramedische educatie. Men ziet een virtuele acteur die scenario’s naspeelt waarop de zorgverlenende moet anticiperen. Waar men voorheen miljoenen euro’s betaalden voor het inhuren van acteurs, betaalt men nu slechts voor een licentie die het fysiek aanwezig zijn van een acteur overbodig maakt. Men kan keer op keer situaties herhalen zonder er extra voor te betalen.

  Ondersteuning bij chirurgische ingrepen (pilot)

  <a href="https://youtu.be/l2NnOCLexOE">https://www.youtube.com/watch?v=l2NnOCLexOE&ab_channel=ClevelandClinic</a>

   

  Tot slot

  Een slimme bril gebruiken om personeel te ondersteunen lijkt misschien science fiction. Maar toch zijn er al genoeg bedrijven aan te wijzen die de Hololens 2 gebruiken om werkinstructies te vereenvoudigen. Waar werknemers vroeger moeite voor moesten doen om papieren instructies te interpreteren, hoeft men nu alleen een bril op te zetten die het interpreteren van instructies overbodig maakt. Multinationals genoeg die volop gebruik maken van de Hololens 2, maar zij zijn niet de enige die ervan profiteren. Ook de ‘kleinere’ bedrijven beginnen AR-brillen te benutten. Zo ook ASSA ABLOY, zij gebruiken de brillen om effectief service te verlenen op afstand, net als ASML. Het blijft een kwestie van tijd, voordat het MKB gaat inzien dat ook zij geholpen zijn met Augmented Reality.

   

  Benieuwd naar hoe de hololens 2 gebruikt kan worden bij de Verkoop van goederen en Projectontwikkeling? Lees dan meer over Viraview in ons e-boek.

    

   Virakle ontwikkelt augmented reality software om procesverbeteringen te realiseren voor organisaties.

   MEER NIEUWS

   Virtual & Augmented Reality en Kunstmatige Intelligentie voor Industriële
   Lees Meer >

   Een stap vooruit in de productie-industrie: hoe uw bedrijf kan
   Lees Meer >

   3D Product Configurator: Een Game-Changer Voor Webshops
   Lees Meer >

   Ga naar de bovenkant